MANU

wie ik ben

Al jaren is Manu een boegbeeld van het gesproken woord. Storyteller, woordkunstenaar, performende schrijver, schrijvende performer, spoken word artiest; geef het beestje maar een naam. Taal is zijn gereedschap. Het verhaal zijn capsule. Ze dienen altijd de noodzaak. En vice versa.

“In den beginne was het woord en het eind was zoek.”

Manu ontwikkelt zijn werk vanuit een dialoog; een gesprek met een ander, of met zijn omgeving. Zijn verhalen brachten hem langs vele festivals, podia en events; van Lowlands en Paradiso, tot Oerol en over de grens in België. Al deze live ervaringen wakkerden een vuur aan voor overdrachtskunst, het gesproken woord en de sacrale energie die besloten ligt in elk podium. Een samenkomst draagt grote potentie in zich, door de hoge concentratie van collectieve aandacht in een moment.

“We zijn meer dan de materie die ons omgeeft. Dat is geen mysterie maar een beginsel dat ons vormgeeft.”

Vertrokken vanuit ritme, rijm en Hip Hop vindt zijn verhalende werk inmiddels uitdrukking in verschillende vormen. De weldadige welvaart van de jaren ’90 waarin Manu opgroeide, inspireerde hem tot zijn muzikale debuut ‘De Vloek op de Overvloed’ (2008). In zestien talige tracks wordt de Nederlandse, koloniale geschiedenis hyperrealistisch in een hedendaagse context geplaatst. Er moest en zou gesproken worden over deze erfenis, waaruit vervolgens zou kunnen worden opgemaakt dat het nog te vroeg is om deze te reduceren tot een verleden.

“De zwarte bladzijde uit de geschiedenis is wit.”

Naast de ontwikkeling van eigen werk, presenteert Manu ook veel conferenties en bijeenkomsten. Hij schreef meerdere publicaties en spreekt als stemacteur zeer uiteenlopende boodschappen in voor radio, televisie en internet. Tevens bouwde hij samen met Hogeschool ArtEZ de allereerste Hip Hop route binnen een Conservatorium. Als ambassadeur van Musicians without Borders reist hij regelmatig naar verschillende conflictgebieden in de wereld om middels woordkunst te werken met getraumatiseerde jongeren.

“En wat liefde is? Ik weet het niet. Behalve dan dat ik in jouw blik een definitie vind.”​

Soms lijkt het alsof Manu dertien carrières in één leven probeert te proppen, en dat is eigenlijk ook gewoon zo. Als radio DJ ontwikkelde en presenteerde hij het programma Spoken bij FunX; Manu was hoofdredacteur van Spunk (Nederlands eerste online jongerenmagazine) en hij stond aan de wieg van het televisieformat Spoken Word Sessies in samenwerking met Omroep Human (NPO). Onlangs regisseerde Manu nog de theatervoorstelling ‘De tijd is om,’ van vriend en collega Derek Otte.

“Taal is het archief van onze collectieve verbeelding.”

Manu heeft een wetenschappelijke achtergrond als antropoloog. Zijn nieuwsgierigheid naar de noodzaak voor mensen om verhalen te vertellen en door te geven, voorziet hem van veel enthousiasme om op zoek te gaan naar tijdsgeesten en deze in flessen te stoppen. Voor wie dan ook maar langs de kustlijn staat en ontvankelijk is. Zo werk hij doorlopend aan een experimentele cross-over tussen woordkunst en compositie. In 2023 werd Manu genomineerd voor een award in de catergorie ‘Beste muziek performer’. Met zijn nieuwe voorstelling ‘De Herontdekking van de Hemel’ toert hij in 2024 en 2025 door Nederland en België.